Promet na Burzi manji četiri posto

Bez autora
Jul 06 2011

Domaće tržište kapitala u dosadašnjem dijelu godine ipak pokazuje znakove živosti. Prema izvješću Zagrebačke burze za prvih šest mjeseci, vidljiv je solidan rast redovnog prometa dionicama, koji je veći 14 posto u odnosu na kraj prošle godine. U odnosu na prvo polugodište prethodne godine taj je rast još značajniji i iznosi gotovo 30 posto. Ukupni je promet iznosio 3,8 milijardi kuna. Ukupni je promet negativno korigiran za 3,7 posto, ponajprije zbog osjetno manjeg intenziteta prometa obveznicama u okviru šestomjesečnog prosjeka, unatoč lipanjskom povećanju redovnog prometa obveznicama od čak 677,5 posto. Istodobno, izvanburzovne transakcije dužničkim vrijednosnim papirima zabilježile su rast prometa od 271,1 posto.

Promet na Burzi manji četiri postoDomaće tržište kapitala u dosadašnjem dijelu godine ipak pokazuje znakove živosti.

Prema izvješću Zagrebačke burze za prvih šest mjeseci, vidljiv je solidan rast redovnog prometa dionicama, koji je veći 14 posto u odnosu na kraj prošle godine. U odnosu na prvo polugodište prethodne godine taj je rast još značajniji i iznosi gotovo 30 posto. Ukupni je promet iznosio 3,8 milijardi kuna.

»Ukupni je promet negativno korigiran za 3,7 posto, ponajprije zbog osjetno manjeg intenziteta prometa obveznicama u okviru šestomjesečnog prosjeka, unatoč lipanjskom povećanju redovnog prometa obveznicama od čak 677,5 posto. Istodobno, izvanburzovne transakcije dužničkim vrijednosnim papirima zabilježile su rast prometa od 271,1 posto«, navodi se u izvješću.

Dionički promet u prvom polugodištu dosegao je 3,5 milijardi kuna. Obveznički je promet dosegao 53,4 milijuna kuna i 70 posto je manji nego u drugom polugodištu prošle godine. »Indeksi su također ostvarili razmjerno solidan rast od 5,7 posto (Crobex), odnosno 4,6 posto (Crobex10), a u porastu je i tržišna kapitalizacija. Popis vodećih 10 dionica prema tržišnoj kapitalizaciji pokazuje da je čak 70 posto tržišne kapitalizacije koncentrirano u tih 10 dionica, među kojima vodi dionica Ine«, navodi se u izvješću. Tržišna kapitalizacija dionica uvrštenih na Zagrebačku burzu od 154,8 milijardi kuna veća je 10 posto nego krajem 2010. godine.

Ako se pogleda pregled trgovine po mjesecima, utjecaj otkupa Ininih dionica početkom godine više je nego uočljiv. U siječnju je promet dionicama iznosio 1,3 milijarde kuna, da bi već u veljači bio prepolovljen na 674 milijuna kuna.

Tijekom svibnja i lipnja, kada se nije trgovalo Inom zbog Hanfine maratonske obustave, promet dionicama kretao se između 344,8 milijuna kuna i 387,3 milijuna kuna. Utrka za dionicama najveće hrvatske naftne kompanije između mirovinskih fondova i Mola 'napumpala' je i njezinu tržišnu kapitalizaciju. Ina je vodeća s 42 milijarde kuna tržišne kapitalizacije, dok HT ima dvostruko manjih 20 milijardi kuna. Treća najvrednija kompanija je Zagrebačka banka s 18,4 milijardi kuna, a četvrto i peto mjesto zauzimaju PBZ s 10,9 milijardi kuna te Konzum s 4,7 milijardi kuna tržišne kapitalizacije.

Na listi najlikvidnijih dioničkih izdanja ipak je lider HT s 826,8 milijuna kuna prometa, dok je Ina s prometom u prva četiri mjeseca zauzela drugo mjesto sa 705,9 milijuna kuna. Slijede ih Ingra, Belje i Dalekovod s prometom oko 150 milijuna kuna. Od koliko-toliko likvidnijih dionica s najvećim porastom cijene valja istaknuti Kaštelanske staklenike čija je cijena u šest mjeseci skočila 264,3 posto te Imunološki zavod i Dom Holding čija je cijena skočila 142,7 posto, odnosno 120,3 posto. Među šestomjesečne gubitnike ulaze dionice Magme (- 74,1 posto), Transadrije (- 60 posto) te HG Spota (- 58,3 posto).

Što se tiče brokerskih kuća, najviše razloga za zadovoljstvo u prvih šest mjeseci ima Interkapital koji suvereno vlada u sve tri kategorije - dionički, obveznički te ukupni promet. U dioničkom prometu jedini je prešao prag od milijardu kuna, a slijedi ga bankarski trolist - Zaba, PBZ i Erste. Na petom je mjestu HITA vrijednosnice. U segmentu obvezničkog prometa Interkapital bilježi 312,6 milijuna kuna, a prvi pratitelj, Agram brokeri, upisali su 182,1 milijun kuna. Što se tiče ukupnog prometa, Interkapital je zabilježio 1,3 milijarde kuna prometa, Zagrebačka banka 922 milijuna kuna, a Agram brokeri 711 milijuna kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik